Началото на 2021 година не е обнадеждаващо за овладяване на пандемията

...
Началото на 2021 година не е обнадеждаващо за овладяване на пандемията
Коментари Харесай

СЗО: Новият вариант на COVID-19 трудно ще бъде спрян, ако не се спазват мерките

 Началото на 2021 година не е обнадеждаващо за преодоляване на пандемията от Covid-19, съобщи в особено изявление за БНР доктор Скендер Сила - представител на Световната здравна организация за България. 

По думите му броят на инфектираните и умрелите от ковид в международен мащаб продължава да пораства, което значи, че е много надалеч моментът, в който ще се върнем към естествения си живот на интензивно пътешестване и обществено другарство. Все още няма отчет от екипа на Световната комерсиална организация, който отиде на място в Ухан година след началото на пандемията, сподели още доктор Сила и призова хората за самообладание и съблюдаване на противоепидемичните ограничения. На процеса по имунизация не би трябвало да се гледа единствено във всяка обособена страна, а в международен мащаб, акцентира той. 

" В последните дни виждаме понижаване на броя на новите случаи на Covid-19 в България. В същото време следим разпространяването на нови варианти на вируса в Европа и района. Ето за какво всички ограничения, които се подхващат от управляващите, би трябвало да бъдат следвани доста тъкмо. Също по този начин те би трябвало да бъдат следени. Животът на хората е най-съществен, само че ние не трябва да слагаме под риск и стопанската система. Единственият метод да осигурим баланс е да съблюдаваме всички ограничения, само че да отворим учебните заведения и някои бизнеси. Това е пътят, който би трябвало да следваме “.

Българите съблюдават ли противоепидемичните ограничения?

Зависи къде се намират. Например, аз навестявам огромни магазини всеки ден и виждам, че маските се носят по верния метод. Когато заведенията за хранене бяха отворени обаче, хората вътре не съблюдаваха задоволително отдалеченост, не носеха маски и вентилационните системи не бяха задоволително положителни. Ние не можем да използван единствено една от тези ограничения, а би трябвало да работим по всичките, с цел да овладеем пандемията. Краткият отговор е, че обстановката в другите райони на страната е друга и ограниченията би трябвало да бъдат съобразени с нея.

Одобрявате ли отварянето на фитнесите и комерсиалните центрове от 1 февруари и по кое време ще бъде моментът да се отворят и заведенията?

Не може да се планува по какъв начин ще се развие обстановката. Добре знае се, че когато има събиране на доста хора в затворени пространства, без съблюдаване на обществена отдалеченост и постоянно без задоволително добра вентилация, броят на инфектираните пораства. Именно по тази причина към този момент подчертах, че най-важното е ограниченията да бъдат вярно спазвани в тяхната целокупност. Заради това би трябвало да има и доста прецизен надзор, с който да се подсигурява, че всеки съблюдава ограниченията на всички места. Това не може да се остави на положителната воля на хората. Необходими са регулярни инспекции.

В същото време българските управляващи би трябвало доста съществено да проучват обстановката. Всяка стъпка би трябвало да бъде предприемана въз основата на развоя на обстановката. Трябва да се откри баланс сред риска за здравето на хората и бизнеса. Нито една мярка обаче не трябва да бъде предприемана, в случай че заплашва публичното здраве.

Разпространението на новите разновидности на Covid-19, изключително на варианта, открит в Обединеното кралство, само че освен, може ли да наруши този баланс? Трябва ли новите разновидности да ни тревожат в допълнение?

Нормално е вирусите да се трансформират. Учените наблюдават деликатно този развой, тъй като може да има доста съществени последствия. Към момента са открити стотици вариации на Covid-19 в световен мащаб и Световната здравна организация следи доста от близко обстановката. В множеството случаи измененията не са толкоз основни, че да трансформират свойствата на вируса. Въпреки това има и разновидности, в които се трансформира трансмисията на вируса, което от своя страна може да докара до промени и в заразяването, и в метода на протичане на болестта. Може да се окаже, че то протича по-тежко.

Щамовете, за които споменахте, и този, открит в Обединеното кралство, и останалите, които будят паника, имат по-голяма преносимост на вируса, само че към този момент няма доказателства, че предизвикват по-сериозно заболяване. Това значи, че този вид на Covid-19 се популяризира по-лесно измежду възрастовите групи, само че към този момент не е известно децата да са изложени на по-висок риск. Този вид, който се придвижва по-лесно, може да бъде общопризнат като доста сериозна тревога, че без съблюдаване на ограниченията, забавянето на пандемията и ограничението на вредите от нея в района и в цяла Европа може да се окаже по-трудно. България не е изключение. Затова още един път ще си разреша да подчертая какъв брой е значимо използването на верните ограничения за ограничение на болестта и спазването им.

Също по този начин и имунизирането. Според вас процесът на имунизация на популацията в България върви ли с положителни темпове? В обява " Политико " предвижда, че до 2040 година ще имаме 70% имунизирано население.

Изключително огромно достижение е, че към този момент имаме ефикасни и сигурни ваксини. Имунизационният развой в България стартира на 27 декември и от този момент е минал близо месец. Към момента са имунизирани по-малко от 5 000 души с две дози. 26 000 души са получили към този момент по една доза. Това значи, че по-малко от 0,1 на 100 от цялото население на страната е имунизирано. Всяко начало е мъчно, само че аз съм доста оптимистичен в настройките си, че в идващите седмици и месеци имунизацията ще се форсира, с цел да доближи колкото се може повече хора. 

Одобрявате ли имунизационния проект против Covid-19 на българските управляващи. Бизнесът упорства първо да бъдат имунизирани работещите хора, които генерират БВП, а по-късно пенсионерите. Има ли аргумент в това искане?

Вирусът се отразява по друг метод на другите възрастови групи. Той протича доста по-тежко, а от време на време и с летален край най-много при възрастните и хората с хронични болести. Другата доста рискова категория са медиците, които се срещат всекидневно с вируса и се борят с него, с цел да спасят човешки животи. Някои от тях заплатиха със личния си живот. Това е повода Световната здравна организация да предложи всеобща имунизация и измежду тази група. Когато към този момент имаме повече налични ваксини, всеки от нас би трябвало да има опция да бъде ваксиниран. Аз също се записах в България и когато ми пристигна редът, ще отида да си направя ваксина.

Прогнозите са, че до края на годината ще могат да се имунизират 2 до 2,5 милиона души в България. Това задоволително ли е?

Ако постигнете това число на имунизираните, това ще значи сред 25 и 30% от популацията. Дори може би над 30%, което е много задоволително. Ситуацията ще бъде доста по-добра от актуалната. Много огромен % от най-уязвимите групи ще бъдат ваксинирани, тъй че сигурно сходна численост на имунизираните ще бъде доста положително достижение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР